- VOOR IEDERE OUDER DIE EEN BLIJVENDE OPLOSSING WIL-
Soms loop je vast in de opvoeding. Je hebt allerlei adviezen gevraagd, van alles gelezen, tips en trucs geprobeerd, maar ondanks al je liefde en inzet lukt het je niet om een oplossing te vinden. Heel frustrerend, want als ouder wil je het beste voor je kind. Wat kan er aan de hand zijn? Vaak speelt er dan op onbewust niveau iets wat jullie beïnvloedt. Wat schuilt er onder het probleemgedrag? Wat is de kern van het probleem?
In elke familie vinden er ingrijpende gebeurtenissen plaats, zoals ziekte, scheiding, overlijden, afwezigheid, waardoor het systeem uit evenwicht kan raken. Ook worden patronen van generatie op generatie overgedragen. Vanuit loyaliteit voelen kinderen zich onbewust verantwoordelijk om die onbalans te herstellen. Onbewust nemen ze een verantwoording op zich die niet bij hem/haar hoort en past. Dit kan leiden tot allerlei problemen in gedrag, emoties, gezondheid of op school.
Een opvoedopstelling is een buitengewone methode om snel bij de kern van het probleem te komen om vervolgens zodanig een aanpassing te doen, waardoor in het dagelijkse leven het probleemgedrag en/of de lastige situaties moeiteloos ten goede veranderen. Het gebeurt min of meer vanzelf.
DE KRACHT VAN EEN INDIVIDUELE OPVOEDOPSTELLING:
- Snel en diepgaand inzicht in de kern van het probleemgedrag.
- Kort en helder traject! 2 sessies zijn meestal voldoende voor een blijvend resultaat.
- Uit het hoofd, in het gevoel. Van “praten over” naar “ervaren en voelen”.
- Snel meer rust en harmonie in je gezin: opvoeden wordt makkelijker.
- Door de ouder, vóór het kind. Je kind wordt niet belast met therapie.
- Individueel, dus privé.
De opvoedopstelling geeft een doorbraak in veel opvoedvraagstukken en wordt ervaren als een keerpunt in de relatie met je kind(eren) en binnen je gezin.
Hoe?
In het intakegesprek bespreken we het probleemgedrag en/of de lastige situaties. In een genogram brengen we het familiesysteem inclusief de ingrijpende gebeurtenissen in kaart, waardoor de werkelijke issues en verbanden al snel zichtbaar worden.
In de tweede sessie gaan we aan de slag met de opvoedopstelling. Door middel van vloertegels onderzoeken we hoe je gezin op onbewust niveau functioneert. Want wat gebeurt er in de dynamiek van je gezin wat steeds voor die lastige situaties zorgt? Welke patronen herhalen zich steeds weer? Welke familie-issues spelen een rol?
De werkelijke oorzaak van het probleem wordt snel duidelijk en op zielsniveau voelbaar; je voelt wat er speelt tussen jou en je kind en/of andere gezinsleden. Ook kun je ervaren hoe het voor je kind is en dat blijkt vaak anders te zijn dan je denkt. Vervolgens wordt tijdens de opstelling duidelijk welke stappen nodig zijn om het probleem op te lossen. Je weet je wat je kind nodig heeft en wat jij kunt doen om je kind te helpen om de lastige situaties blijvend te veranderen.
Tijdens of na de opstelling ervaar je dit als opluchting of dat er een last van je schouders afvalt. De puzzelstukjes vallen op zijn plek en diep van binnen weet je dat het zo klopt, dat het zo goed is.
Het resultaat is dat kinderen en ouders hun eigen plek kunnen innemen en daarmee in hun kracht komen. Het systeem kan ontspannen en komt in balans. Dit geeft meer rust en harmonie in je gezin en opvoeden wordt makkelijker.

BIJ WELKE KLACHTEN?
Als je kind:
- extreem boos of angstig is
- onaangepast gedrag vertoont of regelmatig somber of verdrietig is
- moeite heeft met gezag en bij terugkerende conflicten thuis of op school
- één van de ouders claimt of zich bemoeit met de relatie
- het gevoel heeft er niet bij te horen of niet in het gezin te passen (ook bij samengestelde gezinnen of adoptie)
- last ervaart van de echtscheiding en/of bij loyaliteitsconflict
- gedrag laat zien dat niet passend is in de ontwikkeling (bijv. bedplassen)
Als jij als ouder:
- wordt geraakt door het gedrag van je kind waardoor emoties hoog oplopen
- moeite hebt met grenzen stellen en nee zeggen
- overbezorgd bent, je te verantwoordelijk voelt of je overvraagd voelt
- ziet hoe je kinderen steeds conflicten met elkaar, jou of je partner hebben
- je belemmerd voelt in de relatie met je kind, maar je weet niet zo goed hoe dat komt
- niet echt kunt genieten van het ouderschap
IN VERBAND MET EEN SABBATICAL
IS DE PRAKTIJK MOMENTEEL GESLOTEN.